LCHF, minskat intag av kolhydrater
Då det gäller LCHF finns det så många olika åsikter om hur den egentligen påverkar kroppen att jag knappt vet vart jag ska börja. Först av allt så vill jag påstå att dieten inte har funnits tillräckligt lång tid för att forskning ska kunna göras på de personer som strikt följt den, för att se hur deras kroppar har förändrats/reagerat. Det är för mig omöjligt att skriva rakt av om den då den kan justeras på många olika sätt. Endast av att lyssna på namnet, Low Carb High Fat, så inser man att det helt beror på hur strikt den följs samt hur lite kolhydrater man väljer att äta innan det går att kommentera.
Jag som kostrådgivare har ett problem med tanken på ett alldeles för högt proteinintag då det kan ha en påfrestande effekt på njurarna, däremot tror jag att en del människor ligger ganska lågt i sitt intag av protein från början så den här ökningen kan i sin tur vara positiv. Märk att det jag skriver är väldigt mycket beroende på individen och situationen. Gällande fett så anser jag att det blivit uppmålat som en bov under många år. Fett anses vara orsaken till många sjukdomar men jag är en av de som väljer att se lite kritiskt på alla de påståenden som finns kring detta. Självklart är ingenting bra i för stor mängd, förstå mig rätt. Personligen anser jag att det finns andra delar av vårt kost som kan vara "bovar", exempelvis mängden socker vi idag trycker i oss. Men, jag är ingen läkare.
Kolhydraterna är det stora samtalsämnet. Som jag beskrivit i ett tidigare inlägg äter jag kolhydrater och mår väldigt bra av det, däremot har jag också en stor förståelse för de som väljer att utesluta eller dra ner på det. Exempelvis vid ett sockerberoende. Lider en person av detta triggar kolhydrater gärna igång det där beroendet, eftersom de består av just sockerarter. Mer kring detta kommer jag skriva längre in i den kurs jag nu i vår läser kring just sockerberoende, när mina kunskaper är bredare. Diabetes är en sjukdom där jag kan anse mig vara för att dra ner på kolhydrater om personen i fråga mår bra av det samt är villig att göra det - då det resulterar i ett minskat behov av läkemedel i form av insulin till måltiden. Det är kolhydraterna som höjer blodsockret, om de utesluts finns alltså inte samma behov av insulin för att sänka det.
Jag hade egentligen velat använda förkortningen RCRF för den här dieten, "Right Carbs, Right Fat". Att äta rätt kolhydrater samt rätt fett hade varit super. Med rätt fett menar jag en balans mellan mättade, enkelomättade samt fleromättade fettsyror. Med rätt kolhydrater tänker jag på att hitta en bra balans mellan snabba och långsamma kolhydrater, de som bryts ner långsamt i kroppen samt ger dig energi under en lång tid och de som bryts ner snabbare då du är i behov av snabb energi. Samt även kolhydrater med näring i. Godis är exempelvis ett näringsfattigt livsmedel, du får inte i dig så mycket vitaminer och mineraler av det.
Sammanfattningsvis så kommer jag vara den där kostrådgivare som säger att LCHF kan fungera för just dig, men också att det kan gå rakt utför. Det beror på hur du tar dig an dieten, hur din vardag ser ut, samt hur just din sammansättning i kropp och knopp är. Det viktiga om man väljer att gå på denna diet är även att lära sig vad bra protein samt bra fett är för något, för att endast äta bacon, grädde och ägg dagarna i ända för att "man ska äta mycket protein och fett men inga kolhydrater" är inget jag rekommenderar. Tänk på vad din kropp behöver för att prestera optimalt och ge den sedan det.
Här är en bild tagen från kostdoktorn.se på just LCHF-mat. Som ni ser är inte kravet att utesluta alla kolhydrater, en del grönsaker finns med i rekommendationerna.

Kommentarer