Mat som energi
Ibland känner jag att många i det samhälle vi idag lever i får fel intryck av ordet "mat". Jag funderar ofta över vilket svar jag fått ifall jag frågat en grupp skolungdomar om de vet de huvudsakliga skälen till varför de äter. Det finns så mycket vridna hälso- och idealbilder att jag inte klandrar en enda människa för att bli förvirrad. Vi minns i bilder, så att allt det vi ser i tidningar och på tv etsar sig fast är inte konstigt.
Jag tänker i det här inlägget om "mat som energi" utgå från tankar, känslor och beteende hos en ung tjej vi under utbildningen pratade med inför ett arbete. Så att ni som inte känner igen er i det jag skriver om ser att det faktiskt existerar denna sortens tankar i verkligheten, hos fler unga tjejer och killar än ni någonsin kan föreställa er. Här kommer ett väldigt litet utdrag ur hennes tankar, känslor och beteende.
- "Jag vill inte bli tjock"
- "Alla kolhydrater gör mig tjock, speciellt bananer och pasta"
- "Jag äter väldigt små portioner och helst inte så många, då kanske jag går upp i vikt"
- När hennes vänner har ätit klart i skolan så vågar hon inte äta mer, då är hon också klar
- Ifall hon äter kolhydrater så mår hon sedan illa resten av dagen, hon blir då livrädd att hon ska gå upp i vikt
- Rädsla, osäkerhet och ångest är känslor som hos henne är vanliga samt återkommande
Jag vill också tillägga att den här tjejen tränar 4-5 gånger per vecka, men absolut inte äter mer under de dagarna. Hennes rädsla är ju att gå upp i vikt. Som ni förstår har hon läst om alla de råd och rön som finns kring kolhydrater. Hon har sett sina tjejkompisar äta små portioner och gör själv som dem, att sticka ut från mängden är inget hon vill göra. Hon har läst tidningar, sett bilder på andra tjejer och hört att bananer innehåller mycket energi och snabba kolhydrater. Sen har hon sorterat ut all den här faktan, så att det passar hennes tidigare tankar och känslor. Hälsa och mat för de här tjejerna handlar om utseende, om utsidan av kroppen. Att en banan för henne hade varit perfekt efter träningen kan jag nästan lova er att hon inte hade varken tagit in eller reflekterat över, för "man kan ju trots allt bli tjock av den".
Mat äter vi för att det ger oss energi. Vi har ett prioriteringssystem i kroppen, som sorterar ut mat i form av energi till alla de olika delar som behöver det. Vårt nervsystem, vår hjärna, vårt hjärta, våra muskler. Då vi inte ger vår kropp tillräckligt med energi i form av mat så börjar den ta energi från de lägst prioriterade delarna, våra energilager och våra muskler försvinner då som ni förstår snabbt. Har ni reflekterat över att hjärtat är en muskel? Något som också kan brytas ner, försvagas. Maten vi stoppar i oss är livsviktig, det är den som ger oss ork. Det är den som får vår kropp att fungera.
Att mat är ett hinder för många behöver vi inte skriva två gånger. Vad är mat för dig? Är det något du ser som energigivare eller är det en otroligt jobbig del av din vardag? Kanske är det svårt att veta vad du ska äta? Hur mycket? Det är varken något att skämmas över eller dölja, ju längre vi trycker bort våra känslor och tankar kring detta ämne desto längre tid kommer det ta för oss att få rätt på dem.

Kommentarer